Siirry pääsisältöön

Mistä löytää motivaation ja miten sen säilyttää?

Sain paljon viestejä edelliseen postaukseen (voit lukea sen tästä) liittyen motivaatioon. Mistä sain / löysin motivaatiota elämäntapojen muutokseen ja miten saan pidettyä motivaatiota yllä. Päätin jakaa teille muutaman vinkin, jotka olen kokenut itselle toimivaksi ja saanut niillä pidettyä motivaatiota yllä.

Motivaatio voidaan jakaa kahteen erilaiseen, sisäiseen motivaatioon sekä ulkoiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio perustuu palautteeseen ja palkintoon ymäristöstä. Tällaisia ovat esimerkisi arvosanat, raha ja kehu. Sisäinen motivaatio tarkoittaa, että henkilö kokee toiminnan itseään palkitsevana ja saa siitä sisäistä mielihyvää. Sisäinen motivaatio on omien arvojenmukaista toimintaa ja siten palkitsevaa. 

Jos tavoitteenasi on elämäntapojen muutos ja siihen liittyen esimekriksi parempi fyysinen kunto ja painonlasku. Mieti, mikä sinua motivoi elämäntapojen muutoksessa? 
Itse kun aloitin tämän matkan reilut kaksi kuukautta sitten, oma tavoite ja siten motivaatio oli selvä. Voida parammin henkisesti ja fyysisesti. Haluan olla tyytyväinen siihen, mitä näen peilistä. Liian pitkään olen ollut tyytymätön omaan peilikuvaan. Haluan olla ja näyttää ulkoisesti myös siltä, mitä koen olevani sisältä. Kuulin jokin aika sitten eräältä naiselta fiksut sanat: Älä liiku ja harrasta liikuntaa sen takia, että inhoat omaa vartaloasi vaan sen takia, että rakastat sitä ja haluat tehdä sille hyvää. Nämä sanat yritän muistaa joka hetki vaikka se ajoittain on hyvin vaikeaa.  

Mikä minua sitten motivoi joka päivä menemään kohti tavoitteita? Rehellisesti sanottuna se on enemmän ulkoinen motivaatio. Se, miten läheiset ja ystävät huomaavat muutoksen minussa. Ne kehut, kannustukset ja positiiviset palautteet joita saan, motivoi ehdottomasti jatkamaan eteenpäin. Vaikka välillä tekee esimerkiksi mieli poiketa ruokavaliosta ja syödä jotain muuta, muistan taas tavoitteeni.
Vaikka ulkoinen motivaatio motivoi minua enemmän, myös sisäinen motivaatio vaikuttaa paljon. Mikään ei ole palkitsevampaa, kuin saada kuntosalilla laitettua enemmän painoja ja jaksaa tehdä sillä sarjan loppuun. Kokeilla ja haastaa itseään salilla on erittäin palkitsevaa. 

Aloittaessani projektini, suurin pelkoni oli motivaation hiipuminen ja lopulta kyllästyminen koko hommaan. Ajoittain mietin asiaa vieläkin, mitä jos? Tärkeää on, että olen löytänyt liikuntalajin josta pidän. En olisi uskonut vielä puoli vuotta sitten, että voin sanoa pitäväni liikunnasta, etenkin kuntosalilla käymisestä. Tärkeää on, että löytää lajin josta itse pitää ja näin ollen se motivoi jatkamaan harrastusta. Kun liikuntatapa on mielekästä, ei kyllästymistä tule. 

Oletko asettanut itsellesi tavoitteita uudelle vuodelle? Mikä motivoi sinua kohti tavoitettasi?


Kommentit