Siirry pääsisältöön

Elämäntavat remonttiin

Useat tekevät varmasti jonkinlaisia uuden vuoden lupauksia liittyen omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Saatetaan kaivaa lenkkarit kaapista esille ja luvata käydä lenkkeilemässä ainakin kaksi kertaa viikossa. Toiset ostavat kuntosalijäsenyyden ja päättävät alkaa harrastaa kuntosalilla käyntiä. Myös ruokailuun saatetaan alkaa kiinnitämään enemmän huomiota. Jätetään herkut pois ja keskitytään syömään enemmän kasviksia. Kuulostaako tutulta?

Itse olen myös tähän muutamana vuotena aiemmin sortunut. Ja yhtä monta kertaa, kun olen aloittanut "uuden elämän", olen sen myös lopettanut. Viime vuonna tein kuitenkin päätöksen jo lokakuussa, elämäntaparemontti alkaa. Haluaisin voida fyysisesti paremmin, olla paremmassa kunnossa sekä saada painoa pois. Tiesin, että tulen tarvitsemaan jonkinlaista apua ja tukea tavoitteiden saavuttamiseksi. En halunnut enää epäonnistua, nyt tai ei koskaan. Nyt on minun aikani.

Liityin kuntosalille. Olen aiemminkin käynyt kuntosalilla, joten tiedän jotain treenaamisesta. Kävin muutaman viikon ajan kuntosalilla, kunnes eräänä päivänä mieleeni herästi ajatus personal trainerin palkkaamisesta. Juttelin asiasta kuntosalilla ja heillä oli ehdottaa minulle pt:tä. Meni muutama päivä, kunnes pt otti yhteyttä ja sovittiin tapaaminen. Pakko tunnustaa, että mennessäni tuohon tapaamiseen, jännitin. En tiennyt mitä tapaaminen tulisi sisältämään tai kohtaako kemiat pt:n kanssa lainkaan. 

Jännitin kuitenkin aivan turhaan. Pt:ni on aivan ihana nainen. Alkuun keskustelimme pt:n kanssa omista tavoitteistani ja mitä haluan hänen valmennuksessaan saada. Päätin alkuun ottaa 12 tapaamiskertaa. Näiden kertojen aikana treenataan yhdessä kuntosalilla. Sain myös kolme erillaista saliohjelmaa, joita voin tehdä itsenäisesti. Näiden ohjelmien lisäksi sain vielä tarkan ruokavaliosuunnitelman, jota tulisi noudattaa. Keskustelimme pitkään ruokailutottumuksistani, heikkouksistani ja siitä, miten ollaan tultu tilanteeseen jossa nyt ollaan. Tuolla samalla istumalla päätettiin, että seuraava herkuttelupäivä on jouluna, melkein kahden kuukauden päästä! 

Ensimmäiset päivät uuden ruokavalion kanssa tuntui haastavilta. Koko ajan piti olla syömässä vaikka nälkä ei ollut lainkaan. Ilmiesesti aineenvaihdunta oli aika jumissa. Ja jos piti usein syödä, vielä useammin piti tehdä ruokaa. Nopeasti aloin kuitenkin tekemään useampia annoksia kerralla. Pilkoin vihanneksia valmiiksi jääkaappiin, josta niitä oli helppo ottaa. Myös sokeri- ja herkkuhammasta kolotti alkuun. Pahinta oli töissä. Kahvihuoneen pöytä täynnä erilaisia joulukarkkeja sekä -herkkuja. Koska olin päättänyt, että nyt onnistunun, oli herkuista kieltäytminen loppujen lopuksi melko helppoa. Myös tiedossa oleva herkkupäivä saattoi helpottaa asiaa. Oli jotain, mitä odottaa ja mitä kohti mennä.

Päivät ja viikot menivät vauhdilla eteenpäin. Uusi ruokavalio alkoi tuntua helpolta noudattaa. Treenit salilla sujuivat mallikkaasti ja yhteiset treenit pt:n kanssa menivät hyvin. Ja nopeammin kuin uskoinkaan, oli jouluaatto. Mielessä oli jo konvehdit ja muut herkut, mutta ensin piti hoitaa pelottava mörkö alta pois. Nimittäin vaa'alla käynti. Olin asettanut itselleni tavoitteen, että jouluun mennessä olisi -10kg painoa vähemmän. Tätä ei oltu pt:n kanssa asetettu tavoitteeksi. Tämä oli oma tavoitteeni, jonka halusin saavuttaa. JA MINÄ SAAVUTIN! Jouluaattona painoa oli tippunut -10kg enkä voinut olla onnellisempi ja tyytyväisempi. Myös mittanauha oli suostuisalla tuulella. Keskivartalosta oli kadonnut 59cm (mitattu neljästä eri kohdasta)!! Sitten kuitenkin takaraivoon hiipi pieni ajatus siitä, että en herkuttelisi edes jouluna. Muistin kuitenkin nopeasti pt:n sanat muutamaa päivää aiemmin: jouluna sitten nautit ja herkuttelet. Ja niinhän minä tein. Ja se kyllä tuntui hyvältä. Joulun jälkeen kuitenkin palaaminen tuttuun ruokavalioon sujui hyvin. Suklaat ja muut herkut eivät huudelleet ja töissäkin kaikesta oli jälleen helppo kieltäytyä. Seuraava herkkupäivä on helmikuun puolessa välissä, nyt odotellaan sitä.  

Treenit jatkuvat edelleen ja uusia tavoitteita kohti mennään. Tsemppiä kaikille, jotka ovat tehneet uuden vuoden lupauksen tai muuten vain päättäneet muuttaa totuttuja tapoja. Jos minä pystyn, niin pystyt myös sinäkin!


Kommentit